00:03 af

David Letterman (Blog-version)

MYRTHUELARSEN MENER…

 

Onsdag d. 20. maj 2015 afsluttes der et kapitel i amerikansk tv-historie. Den 68-årige tv-vært David Letterman stopper efter 33 år i talkshowbranchen og 22 år som vært for ”The Late Show”.

Det er en talentfuld, sjov og lynskarp mand, der forlader tv-skærmen. En del af dem, der har fulgt Letterman gennem årene, har brugt et ord som frygtløs om den tidligere vejrmand fra Indianapolis. Den frygtløshed kunne man især opleve, når han afveg fra de emner, der var aftalt på forhånd.

Det gjorde han eksempelvis i interviewet med celebrity-millionøsen Paris Hilton. Til hendes store irritation ville David Letterman hellere tale om, hvordan det havde været for hende at sidde i fængsel efter en dom for spritkørsel end om Hiltons nye serie af tøj og smykker.

 

En skarp debattør

Han afveg bestemt ikke fra emnet i et af sine interviews med tv-værten Bill O’Reilly. De to er rygende uenige politisk: O’Reilly har sit eget show på det højreorienterede Fox News, Letterman underholder på det mere venstreorienterede CBS. I “The Late Show” diskuterede de Irak-krigen. O’Reilly forsøger at lave en såkaldt stråmandsargument mod Letterman.


O’Reilly: ”Det er ikke så sort/hvidt, Dave. Det handler ikke om, hvorvidt vi er et dårligt land. Det handler ikke om, hvorvidt Bush er en ond løgner… ”

Letterman: ”Det sagde jeg heller ikke. Du lægger ord i munden på mig, ligesom du lægger kunstige fakta i hovedet på dig selv.”

 

Den fjerde statsmagt

Der har altid været noget dragende ved Lettermans ønske om at få seeren til at tænke: ”det sagde han bare ikke! ”. En latent lyst til at ”ryste posen” i det amerikanske samfund, så de ikke falder i søvn bag tv-skærmene. Det har været her, Letterman ikke bare har været underholdende, men også ekstremt vedkommende. Det er et dejligt eksempel på, at skellet mellem underholdning og journalistik, der gør befolkningen klogere, ikke er så stort endda.

Det vil måske være en overdrivelse at kalde Letterman og hans talkshow-kolleger for den fjerde statsmagt i et land, der har fostret journalister som Bob Woodward og Carl Bernstein, der afslørede Watergate-skandalen. Studier har ikke desto mindre vist, at en tredjedel af de amerikanske vælgere får deres politiske nyheder fra underholdningsshows (bl.a. The Colbert Report, hvis vært, Stephen Colbert, afløser netop David Letterman). Det ved politikerne, og derfor er det rart at se en vært som Letterman vise, at man godt kan være både underholdende og kritisk på samme tid.

Det er velsagtens også frygtløshed at turde afvige fra sit hyggelige, sikre underholdningsformat for at gå gæsten ekstra meget på klingen eller give udtryk for sin egen mening – også selvom publikum ikke forventer det.

 

Vi slutter af med endnu en lille hyldest til David Letterman, “The Late Show” og hans tekstforfattere med en David Letterman-classic: Top 10-listen.

Top 10 things you do not want to hear from your network boss when you are leaving “The Late Show”

  1. Please leave any Carson jokes you have not used yet
  2. If you ever want to get tickets, come on down to Broadway. Ask for me, and I will provide you with a blanket so you can wait in line behind the others
  3. Before you leave show us how to voice control the musical sidekick
  4. You are welcome again when you have a dog that can rollerskate or something
  5. That card tossing really was a “Stupid Human-trick”, was it not?
  6. Can we still call your mother, even if you do not work here anymore?
  7. Maybe in some years, you will come in here with a long beard and sunglasses acting all weird!
  8. So is it gonna rain tomorrow, weatherman?
  9. I guess it didn’t float, huh?
  10. We could not afford any severance, but help yourself to some “Exploda-Pop”!

Comments are closed.